zaterdag 5 februari 2011

Kwarktaart met stoofperen

Stoofpeertjes zijn niet alleen lekker bij de warme maaltijd zoals spruitjes&draadjesvlees&aardappels of kip&dikke frieten&witlofsalade, maar ook in een taart. Het is alleen de vraag of je wel een restje overhoudt om in de taart te verwerken. Het is beter om direct 3-4 peertjes extra te schillen, mee te stoven en dan apart te houden. 



Kwarktaart met stoofperen

(springvorm doorsnee 22 cm)
  • 175 gram mariabiscuitjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 75 gram boter
  • 250 gram (gestoofde) stoofperen, uitgelekt
  • 500 gram kwark
  • 2 dl slagroom
  • 80-100 gram suiker
  • 4,5  blaadjes gelatine
  • 2,5 dl rode wijn
  • 15 gram suiker
  • 1 steranijs
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1,5 blaadje gelatine
Smelt de boter op laag vuur. Laat de boter niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes. Roer de koekkruimels en de kaneel door de gesmolten boter. 
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verdeel het koekmengsel hierover en druk goed aan. Laat minimaal een half uur in de koelkast opstijven. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in wat koud water. Pureer de stoofperen. Verwarm een beetje van de puree  in de magnetron. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in de warme stoofpeerpuree. Roer het warme deel door het koude deel en meng goed.
Klop de slagroom stijf met 80 gram van de suiker. Meng de kwark met de stoofpeerpuree. Meng dan de slagroom erdoor. Proef of het zoet genoeg is, en meng anders nog wat suiker erdoor. Verdeel de vulling over de bodem. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Breng de wijn met de suiker, steranijs, kardemom en kaneel aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Laat iets inkoken. Zet het vuur uit, en laat de wijn met de specerijen erin afkoelen. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm 2 lepels van de wijn. Knijp de gelatine uit en los op in de warme wijn. Roer de gelatinewijn door de rest van de wijn. Laat iets lobbig worden, en bestrijk daarna de bovenkant van de taart met de gelei. Laat nog minimaal een uur opstijven in de koelkast. 

2 opmerkingen:

  1. Ha Johanneke,

    deze hebben we gemaakt, maar.....met verse ananas en alle toestanden die daar bij komen kijken ;-) nu hopen dat het is gelukt. de taart is nl voor de high tea van het meidenweekend waar Rachel heen is. morgenmiddag mogen de mama's de meiden komen h alen en erbij zijn mits ze lekkers meenemen!! groetjes, Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi inge, ik hoop dat de taart goed gelukt is want verse ananas en gelatine is niet zo'n goede combi. in verse ananas zit namelijk een enzym dat ervoor zorgt dat de gelatine niet goed werkt. de smaak zal wel ok zijn geweest, maar het is de vraag of de taart ook goed opgesteven is.

    johanneke

    BeantwoordenVerwijderen