zaterdag 12 oktober 2013

Vakantie-eten Oostenrijk 2 - Pompoenpitten

Als je op vakantie bent in die Steiermark kun je hier niet omheen: kürbiskernöl, oftewel pompoenpittenolie. Manlief heeft het wel eens meegenomen toen hij nog naar minder exotische bestemmingen reisde, maar de olie die nu we hebben is veel lekkerder.
Het is een mooie groene olie met een notige smaak. Een klein beetje over gegrilde courgette, jammie en saaie gekookte sperzieboontjes zijn ineens lekker.
Dit is de vrucht waar het allemaal om gaat: de oliepompoen. Toen wij in juli langs de velden fietsten zagen we al flinke groenoranje joekels liggen, maar die mochten nog wel even.


pompoen voor olie

Maar ja, hoe komt die olie dan uit de pompoen? Om dat te weten te komen bezochten wij de oliemolen van de familie Sixt. Aardige mensen die ons het proces van pompoen tot pompoenpitolie uitgebreid vertelden. Mijn Duits was nog goed genoeg om het te begrijpen. Wanneer je tijdig informeert, kun je ook bij het persen aanwezig zijn. Omdat het zulk warm weer was hadden ze dat nu al in de vroege ochtend gedaan. 

pompoenpitten voor olie

De pompoenpitten die zij persen komen van de boeren uit de buurt, ze verbouwen niet zelf maar hebben een houtbedrijf. De molen is de enige nog die een waterrad heeft, en daar kan de molen ook nog op draaien, maar dat gebeurt niet altijd omdat er genoeg water in de overloop moet blijven voor de buurman die vissen kweekt. De boer oogst dus zijn pompoenen, haalt de pitten eruit en droogt die. Die droge pitten zijn lang houdbaar, dus het hele jaar door wordt er olie uitgeperst. De droge pitten levert hij aan bij de oliemolen. Daar worden de pitten eerst geroosterd omdat als de pitten warm geperst worden het nootachtige nog beter tot zijn recht komt. Dan worden de pitten gemalen. Dit meel wordt met wat water nog een keer geroosterd. Daarna wordt dit geperst zodat de olie eruit komt. Wat overblijft is een groene koek van ± 20 cm doorsnee en een paar cm dik. Dat is veevoer. Of gaat naar een fabriek die er nog een tweede keer olie uitperst en deze groene olie mengt met andere soorten olie. Je krijgt dan inderdaad groene olie, maar om dat nu pompoenpitolie te noemen? Salatöl, volgens mevrouw Sixt.

pers pompoenpitolie


Nog wat feiten en cijfertjes: een pompoenpit heeft een vetaandeel van 40%, wat betekent dat 2,5 kilo
pitten ongeveer een liter olie oplevert. Een pompoen heeft ± 500 pitten, in een kilo pompoenpitten gaan ± 6000 pitten, dus voor 1 liter olie zijn 30 pompoenen nodig.
Na dit verhaal, en na het proeven helemaal, hebben wij natuurlijk kürbiskernöl gekocht. Dat kan in de bijbehorende winkel (en webwinkel). Ook kochten wij pompoenpitten, maanzaadolie en pompoenlikeur. 

Recepten met pompoenpitolie en pompoenpitten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten